szombat, szeptember 3

Nehéz

Egy szokásos, mindenki által ismert, szinte már közhely szerű mondattal kezdeném:
Az élet nehéz.
Az életben talán a döntéshozás a legnehezebb. De mivel, abból áll - a döntéseinkből - ezért mondjuk azt a mondatot, amivel indítottam.
Minden nap hozol valamilyen döntést, és akár a legkisebb is befolyásolhatja a további életedet. Akár az is, hogy melyik cipődet veszed fel. ( Na jó, elég béna példa, de a lényeget gondolom értitek.)
Viszont, azok az elhatározások, amik másokat is érintenek... Annál rosszabb nincs is. Mert akkor azon is agyalnod kell, hogy a másiknak mi lesz jó, vagy mi nem. Milyen következményei lesznek annak, amit teszel, esetleg milyenek nem.
Vannak tetteink, amik örömet, vannak amik fájdalmat okoznak a másiknak. Ha jól csináljuk, az előbbiből több van.
Azt hiszem, én valamit nem jól csinálok.
Sokszor bántok meg akaratlanul embereket, sokszor teszek keresztbe másoknak, akárcsak egy szóval is. Véletlenül.
Bármikor adhatja úgy az élet, hogy választanod kell. Idén, például el kell gondolkodnunk azon, hogy jövőre mit tanuljunk emelt szinten.
Így első hallásra nem is komoly a dolog, végül is, pár órával több-kevesebb, kit érdekel? Viszont ha jobban megnézed, ez már belemegy majd az érettségibe, az egyetemi felvételi pontokba, és így tovább...
És, itt jön a képbe: "Mi akarsz lenni, ha nagy leszel?" Ismét valami fontos. Amire nem tudom a választ. A kérdések kérdéseket szülnek, azt hiszem. Ha valamire rosszul válaszolsz, talán kijavíthatod, talán nem. Minden döntés együtt jár a rontás lehetőségével...
És a legborzalmasabb, amikor valamit elrontasz, és nem tudod helyrehozni. Vagy azért, mert nem tudsz rá módot...
Vagy azért, mert nem tudod, mit rontottál el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése